Framsidan av boken "Borgar i Skåne".

”För den som är intresserad av historia och gärna besöker historiska platser i landskapet är boken en guldgruva”

Helhetsbetyg 5 av 5, BTJ-häftet nr 15 2022
Lektör: Ewa Bergdahl

Borgar i Skåne
– guide till historiska platser

Anders Ödman

Skåne är en av Skandinaviens borgtätaste provinser med mer än 150 borgar och borglämningar från medeltid och renässans. Många av dem har varit små träborgar där den materiella standarden var låg och hårt arbete präglade vardagen. De spår som finns kvar är i många fall blygsamma och det är inte alltid uppenbart vad det är vi har framför oss. Men med lite kunskap kan ett besök föra oss mycket nära historien.

Arkeologen Anders Ödman berättar här om ett fyrtiotal borgar och deras historia. Han ger vägbeskrivningar till lämningarna och tips inför utflykterna.

Detta är den efterlängtade nyutgåvan av en guidebok som stimulerar fantasin hos alla som är intresserade av svunna tider. Den är uppdaterad med nya bilder, kartor, georeferenser och flygfoton. Illustrationer rekonstruerar många av byggnaderna och ger oss möjlighet att föreställa oss hur de en gång sett ut.

Sidantal: 208
Format: Mjukband
ISBN: 978-91-986446-5-4
Utgivningsdag: 8 juni 2022

I media

Skånes bortglömda borgar i nytt ljus – svt.se

Bråkigt på Gärdslunds borg år 1370 – Ystads allehanda (pdf, ny flik, 10,6 MB)

Köp boken

bokus.com
adlibris.com
akademibokhandeln.se

”En av mina mest misshandlade böcker är första upplagan av ”Borgar i Skåne”. Den är spilld med kaffe, den är veckad i regn, och den har varit med under taggtrådar när vi krupit bland komockor för att komma till halvt bortglömda mål i hagarna. Den är en av våra mest älskade böcker, därför att den blandar utflyktsbokens tips med mycket läsvärd kunskap från historiens alla hörn.

Det är inte bara borgarna som Anders Ödman berättar om, utan eftertexten tipsar om andra mål i närheten – på det sättet upptäckte vi Trydemästaren, skulptören från 1100-talet som berikat Skåne med sex makalösa dopfuntar på Österlen. Att det nu kommer en ny och bearbetad upplaga betyder att ännu en sommar är räddad – och den som tar tag i boken för första gången är bara att gratulera.”

Gunnar Wetterberg