Borgar i Skåne
– guide till historiska platser

Anders Ödman

Skåne är en av Skandinaviens borgtätaste provinser med mer än 150 borgar och borglämningar av alla de slag från medeltid och renässans. Många av dem har varit små träborgar där den materiella standarden var låg och hårt arbete präglade vardagen. Inte alltid så pampigt, men nog så spännande ändå. Med lite kunskap blir borgplatserna värda ett besök som för oss mycket nära historien. Ofta är de också vackert belägna.

Arkeologen Anders Ödman berättar här om ett fyrtiotal borgar, deras uppkomst och historia. Han ger vägbeskrivningar till lämningarna och tips inför utflykterna.

Detta är den efterlängtade nyutgåvan av en sedan länge slutsåld guidebok, som stimulerar fantasin hos alla som är intresserade av svunna tider. Den är uppdaterad med nya bilder, kartor, georeferenser och flygfoton. Illustrationer rekonstruerar många av byggnaderna och ger oss möjlighet att föreställa oss hur de en gång sett ut.

Sidantal: 224
Format: Mjukband
ISBN: 978-91-986446-5-4
Utgivningsdag: 30 maj 2022

”En av mina mest misshandlade böcker är första upplagan av ”Borgar i Skåne”. Den är spilld med kaffe, den är veckad i regn, och den har varit med under taggtrådar när vi krupit bland komockor för att komma till halvt bortglömda mål i hagarna. Den är en av våra mest älskade böcker, därför att den blandar utflyktsbokens tips med mycket läsvärd kunskap från historiens alla hörn.

Det är inte bara borgarna som Anders Ödman berättar om, utan eftertexten tipsar om andra mål i närheten – på det sättet upptäckte vi Trydemästaren, skulptören från 1100-talet som berikat Skåne med sex makalösa dopfuntar på Österlen. Att det nu kommer en ny och bearbetad upplaga betyder att ännu en sommar är räddad – och den som tar tag i boken för första gången är bara att gratulera.”

Gunnar Wetterberg
(Historiker och medverkande i bland annat Fråga Lund och På spåret i SVT)