Framsidan av boken "En spark rätt i skallen".

Är man det minsta intresserad av den svenska progg- och punkscenen har man mycket att hämta här.

Helhetsbetyg 4 av 5 i BTJ-häftet nr 5 2022
Lektör: Daniel Gustavsson

En spark rätt i skallen är en lika välskriven som tillgänglig musik- och tidsbok.

Bengt Eriksson, Hifi & Musik

Lysande bok. En kulturgärning av stora mått.

Bengt Liljegren

[…] en utmärkt, föredömlig och initierad biografi.

Kai Martin

Underhållande och välskriven

Olle Berggren

En spark rätt i skallen

Karl G Jönsson

Under några intensiva år i slutet av 1970-talet vände Fiendens Musik upp och ner på den svenska rockscenen. Bandet tog sitt namn i polemik mot de vänstergrupper som hävdade att all rockmusik var just fiendens – i det fallet USA-imperialismens – musik. Fiendens Musik kombinerade ett allvar i sina låttexter med en befriande humoristisk distans i sina livespelningar som fick publiken att hoppa upp och ner och sjunga med i refrängerna.

Rockkritikern Lennart Persson sammanfattade det så här:
”Fiendens Musik från Lund skulle kunna kallas ett punkband, eftersom gruppen steg in på den svenska rockscenen precis i det ögonblick då den engelska punkvågen rullade in över den. […] Med texter fulla av ironi och samhällskritik, socialrealism och dylanskt utflippade ordramsor och med ett aggressivt sväng i musiken blev man ett högst älskat liveband runt om i Norden.”

En spark rätt i skallen är en tidskapsel som både avslöjar det politiska spelet när punken utmanade proggen och skildrar den oerhört kreativa punkscenen, inte minst i Malmö/Lund, där man inte väntade på att få allt serverat – man gjorde det själv. Boken berättar om skivaffärerna och musikställena som var den unga generationens livsluft. Den berättar också om sammanhållningen och solidariteten bland de unga Lundabanden – TT Reuter, Garbochock, Rädsla, City Kent och många fler.

Författaren och journalisten Karl G Jönsson var en av många kreativa krafter i Fiendens Musik. I boken berättar han om allt, från extatiska Stockholmsspelningar till Mats Olssons raseri i Expressen och proggarnas attack mot en ny musik som väckte deras vrede.

Den idag välkände fotografen Mats Bäcker bildade bandet som nittonåring tillsammans med Mats Zetterberg. Historien om Fiendens Musik illustreras av en mängd av hans klassiska svartvita rockfoton.

Sidantal: 352
Format: Hårdband
ISBN: 978-91-986446-2-3
Utgivningsdag: 10 december 2021

Smakprov

Läs ett smakprov ur boken – smakprov.se

Om boken i media

Intervju med Karl G Jönsson och Mats Bäcker i Sydsvenskan 6 dec 2021 (pdf, 634 kB)

40 år sedan punken frodades i Lunds källare – sverigesradio.se

Intervju med författaren i Lokaltidningen Lund 11 dec 2021 (pdf, 210 kB)

Intervju med Karl G Jönsson i Skånska Dagbladet 12 jan 2022 (pdf, 288 kB)