Ines har inte något att bjuda på

Ulrika Åkesson

Ines är änka sedan några år och bor i en liten by i nordvästra Skåne. En lördagsmorgon när hon lyssnar på Ring så spelar vi får hon ett telefonsamtal – grannen Gösta har tagit livet av sig. Gamla hemligheter kommer upp till ytan och nya händelser gör att Ines får anledning att agera i det dolda. För att inte gå och grubbla alltför mycket sysselsätter hon sig med att baka kakor, koka sylt och hugga ved.

Kerstin gifte sig aldrig och har burit på drömmar som ingen känt till. När hennes föräldrar satte stopp för fortsatta studier blev hon fast i byn. Ett oväntat brev gör att hon på ålderns höst får anledning att börja drömma igen.

Vi får följa de båda kvinnorna under ett år i mitten på 1980-talet. De är båda troende och går regelbundet i kyrkan, vilket ger dem mening i tillvaron. Det visar sig dock att det inte alltid är lätt att leva som man lär.

Ines har inte något att bjuda på är en skildring av hur två äldre kvinnors liv kunde te sig i ett Sverige som redan nu känns avlägset. Den speglar också bråddjupen som kan gömma sig under en vardaglig fasad och vad passionen kan göra med oss människor, på gott och ont.

Sidantal: 221
Format: Mjukband med flikar
ISBN: 978-91-986446-1-6
Utgiven: 24 april 2021

Smakprov

Läs ett smakprov ur boken här – smakprov.se

Recensioner

”Jag njuter av att läsa!”
instagram.com/annas_bokhylla

”En bok man blir glad av”
instagram.com/boktanten

”Jag rekommenderar varmt boken”
instagram.com/_bokhyllan_

”Miljö och årstidsskildringarna är så detaljrika och fina att man förflyttas dit”
instagram.com/boknjutaren

”Det var ett rent nöje”
instagram.com/laslustan

Ulrika Åkesson. Foto.

Om författaren

Ulrika åkesson är född 1973 och uppvuxen i Starby. Idén till boken föddes då hon upplevde att det fanns för få berättelser om vanliga människor på landet. Det blev en fiktiv skildring av barndomsbyn där hon belyser levnadsvillkor som var vanliga i den miljön på 1980-talet.

Ines har inte något att bjuda på är hennes debutroman.

instagram.com/ulrikaakesson (ny flik)

Artikel om Ulrika Åkesson i NST 8 april 2021 (PDF, 255 kB, ny flik)